Hvilke oppdrag passer deg?

Statist:
Hvem som helst kan bli statist og det kan være en lønnsom såvel som morsom ekstrajobb for den som kan unnvære en halv dag eller mere. Det spiller oftest ingen rolle hvordan man ser ut. Det beste er oftest å se ut som folk flest. Skjønnheten spiller ingen rolle, oftest er det faktisk vanlige og naturlige personer som søkes, selv om det selvfølgelig varierer per oppdrag. Statistoppdrag kan handle om alt fra å være del i en folkemengde, til å virkelig få agere på scenen. En statist får likevel sjelden noen lengre replikker selv om det hender iblant, til gjengjeld kreves det ingen teaterutdanning for å få jobbene. Det eneste som trengs for å lykkes som statist er en vilje til å agere framfor et kamera. Ulike oppdrag gir ulikt betalt. En normal lønn for ett statistoppdrag er mellom 300 og 1 000 kr per tilfelle for TV-produksjoner. Reklamefilmen er mer lukrativ. Her er betalingen mellom 5 00 kr og 25 000 kr avhengig av omfatningen. De gjerrigeste oppdragsgiverne er ofte de i musikkbransjen. Der betales det sjelden ut noen penger for medvirkning i musikkvideoer.

Skuespillere:
Nesten alle skuespillere har en utdanning bak seg. En bra start er derfor å søke seg til utdanninger eller teaterforeninger. Hos oss kan du som erfaren statist få enklere skuespillerjobber. Oftest bruker man da å prate om avanserte statistroller. For å få skikkelige skuespillerjobber kreves det nesten alltid en utdanning.
Ulike oppdrag gir ulik lønn. Skuespillerjobber følger oftest avtalefestet lønn.
En avansert statistrolle gir oftest mere lønn en vanlige statistjobber.

Her har vi listet opp noen utdanninger.
Norsk Skuespillerinstitutt (NSKI),
BA skuespiller v Kunsthøyskolen,
NISS - Nordisk institutt for Scene og Studio
Høyskolen i Nord-Trøndelag har en treårig BA
Høyskolen i Vestfold har en ettårig teaterutdanning
- ellers finnes en god del folkehøyskoler med skuespillerlinjer i hele landet.


Modell:
Som modell kan du vise klær, enten som mannekeng på visninger eller i ulike medier (TV, magasiner) motereportasjer. Uansett om du er kvinne eller mann har ditt utseende, din lengde og din alder betydelse for dine muligheter til flere jobber.
Det finnes ulike sorters modeller og arbeidsoppgavene kan variere mye. Mannekenger, modeller som viser klær for forhandlere, presse og allmennhet på motevisningar av ulike slag. Fotomodeller blir fotograferte i et studio eller i et naturlig miljø for reklamebilder, TV/film-reklame, magasinreportasje med mere. Deres arbeid pågår året rundt. Mange ansetter også reklamemodeller, som stort sett kan være hvem som helst mellom 0 og 100 år. Reklamemodeller brukes i ulike reklamesammenhenger da det trengs ulike personlighetstyper som eksempelvis en eldre kvinne, en liten gutt eller en person med afrikansk utseende. Å være reklamemodell er ofte kun å betrakte som en bisysselsetning. Mange kombinerer modellyrket med andre jobber, ettersom veldig få personer kan forsørge seg på kun å være modell.

Eventpersonell:
Event - ordet er hentet fra franskens ord for evenement eller hendelse og er et spesialarrangement som et ledd i en markedsføring (reklame). Ofte skjer eventet med innslag av stemningsforhøyende omgang med underholdning og catering av mat og drikke. Eventjobber kan være veldigt varierende typer av ulike jobber. Her kommer noen eksempel:

Vert eller vertinne for en monter på en messe.
Vise opp ski på et event i Hemsedal.
Være bartender under et event for et firma.
Dele ut gratis aviser for VG.

Det finnes hundrevis av ulike event-jobber. Jobblengden varierer også fra noen timer til flere påfølgende dager. I visse tillfeller også i uker. Lønnen er også varierende, men oftest ifølge avtale.


TV-Publikum:
Publikumet er en utrolig viktig del i hele tv-produksjonen - uansett om den er direktesendt eller spilles inn i forveien.
Hvert år produseres hundrevis av ulike tvprogram som trenger tvpublikum. Visse programmer er populære og der fylles ofte plassene opp fort, da gjelder det å være først til mølla.

Bak kamera/Crew:
Hos oss finner du også jobber bak kamera. Det kan være alt fra fotografer, scripter, til noen som kan kjøre bil og lage kaffe på innspillingen.